Ellen Zijm

Hi_res_Copyright_VDC__VDC6438Ellen Zijm (1987) begon haar studie bij Egbert Spelde, docent aan het ArtEZconservatorium te Enschede en studeerde daarna bij Stefan Hussong aan de Hochschule für Musik Würzburg, waar zij in november 2013 met een 10 afstudeerde.

Ellen bracht verschillende werken in première, waaronder het solostuk ‘April’, van Iulius Popa (juni 2010, Calgary (Canada), jan 2011 Radio 4) en de ‘Drei Aphorismen’, van Mareike Lenz, voor accordeon met strijkkwartet en klarinet (feb 2012, Deventer).

 

Ze volgde verschillende malen masterclasses van o.a. Geir Draugsvoll, Claudio Jacomucci, Mie Miki, Inaki Alberdi en Friedrich Lips, nam in 2005 en 2009 deel aan de Summer Academy van het Nationaal Jeugd Orkest en won prijzen op diverse concoursen.

Ook was zij meerdere malen te horen op Radio 4.

Zij remplaceerde bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en het Asko/Schönberg Ensemble en speelde bij HollandOpera, Insomnio en Stracc.

 

Met haar duo ‘De Thuiskomst’, met Quirine van Hoek (viool), stond zij op vele grote podia en neemt zij op dit moment een CD op met het programma ‘De Thuiskomst in de vroege Barok’.

Hiernaast is Ellen onderdeel van ‘Sax Y On’, een accordeon-saxofoonduo met Marijke Schröer met zeer gevarieerde muziek uit de 19e, 20e  en 21e eeuw en muziek uit de Balkan en Zuid-Amerika. Voor hen is o.a. het werk ‘Who knows….. Wer weisz’ geschreven door Bernard van Beurden.

Met het trio ‘El Dima’ (viool, cello en accordeon) brengt Ellen de ‘Vier Seizoenen’ van Astor Piazzolla op het podium, in combinatie met ‘Silenzio’ (S. Gubaidulina) en werken van J.S. Bach.

 

Ellen wordt gesteund door het ‘Fonds Jong Talent’ en het ‘Kersjes Fonds’.

 

www.ellenzijm.nl